MIROSLAV TUĐMAN

Sin prvog hrvatskog predsjednika

16.10.2009 u 17:39

Bionic
Reading

Očevim stopama želi najstarije dijete prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Miroslav, koji je na svijet došao na sam Dan mladosti, službeni rođendan Josipa Broza Tita

U rodnom Beogradu je završio osnovnu školu., odrastao je u ulici generala Ždanova, u samom središtu grada. Godine 1961. obitelj Tuđman je preselila iz Beograda u Zagreb, kad je Miroslav imao 14. godina. Kako 60-ih godina prošloga stoljeća kuća Tuđmanovih postaje središte okupljanja intelektualaca, Miroslav je kao mladić upoznao važne ljude iz društvenoga i kulturnog života Zagreba i Hrvatske.

Kad je upisao studij filozofije i sociologije, njegov otac, dr. Tuđman, bio je zadovoljan, s napomenom da je 'mogao i bolje' jer je htio da stariji sin krene očevim stopama i studira povijest. Mladi Tuđman 1968. bio je urednik 'Studentskog lista', potom zamjenik urednika 'Tjednog lista omladine', a u 1971. godine i glavni urednik časopisa 'Pitanja'.

Iz novinarstva u znanstvenu karijeru

*datum i mjesto rođenja: 25. svibnja 1946., Beograd *zanimanje: sveučilišni profesor
*radno mjesto: Filozofski fakultet u Zagrebu
*obrazovanje: doktor informacijskih znanosti

Zbog političkih previranja za Hrvatskog proljeća, redakcija Studenskog lista bila je raspuštena. Tijekom studija Miroslav je upoznao Vanju Morić, buduću suprugu. Miroslav Tuđman diplomirao je 1970., magistrirao 1975., a doktorirao 1985. iz područja informacijskih znanosti.

Poslije studija, najprije je radio u Referalnom centru Sveučilišta u Zagrebu, potom Zavodu za kulturu Hrvatske 1977. – 1988., kada postaje šef Katedre za dokumentalistiku na Odsjeku informacijskih znanosti FF-a. Početkom demokratskih promjena s Antunom Vujićem osniva Hrvatsku socijaldemokratsku stranku, koja će se kasnije ujediniti s Račanovim SDP-om.

Ratni kontrolor i general tajnih službi

Početkom agresije na Hrvatsku M. Tuđman je s kolegama s fakulteta osnovao službu IPD (Informativno psihološka djelatnost) u MORH-u. Početkom 1992. promaknut je u brigadira HV-a, kasnije i generala te je imenovan za voditelja Centra za strategijska istraživanja. U studenome 1993. imenovan je članom Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS).

Bio je predavač na Ratnoj školi GS HV-a te je predavao i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova te Obavještajnoj akademiji. Utemeljitelj je HIS-a, krovne obavještajne službe, kojoj je bio u dva navrata ravnatelj – 1993. – 1998., kad je razriješen dužnosti ravnatelja.

Od 2000. glavni je urednik međunarodnog časopisa National Security and the Future koji se bavi istraživanjem nacionalne sigurnosti povijesti i politici.

Borac protiv 'detuđmanizacije' Hrvatske

Politički se aktivirao zbog 'obezvrjeđivanja lika i djela njegova oca' odnosno proklamirane politike 'detuđmanizacije Hrvatske'.

Na lokalnim izborima 2001. nositelj je nezavisne liste za Skupštinu grada Zagreba s kojom osvaja 7,6 posto glasova što je rezultiralo time da je lista dobila pet zastupnika u gradskoj skupštini. Iste godine osniva stranku Hrvatski istinski preporod (HIP) i postaje predsjednik stranke.

Na izborima za Hrvatski sabor (23. studenog 2003.) Tuđman koalira s Pašalićevim Hrvatskim blokom, ali na izborima nisu prešli izborni prag. Godine 2004. postao je predstojnik Katedre za organizaciju znanja na Odsjeku informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.