SAMOUVJEREN

Hebrang: Idem u drugi krug s Bandićem

06.11.2009 u 15:05

Bionic
Reading

U moru štandova za prikupljanje potpisa predsjedničkih kandidata na glavnom zagrebačkom trgu postavljen je najveći - HDZ-ov štand. Njihov kandidat za predsjednika Andrija Hebrang uvjeren je da će ući u drugi krug, i to s Milanom Bandićem

Hebrang je na Jelačić placu započeo svoj uspon prema 10 tisuća potpisa. S njim su bili najbliži suradnici iz HDZ-a, a došla ga je podržati i premijerka Jadranka Kosor. Prilazili su mu ljudi koji su se hvalili da već godinama imaju člansku iskaznicu HDZ-a, ali i neki koji su od njega tražili da im pomogne riješiti socijalne probleme.

Na molbu jedne žene koja se u suzama Hebrangu požalila da je već 17 godina podstanarka i da radi za male novce u lošim uvjetima te ga zamolila da 'dođe vidjeti kako žive siromašni', on je rekao da mu se javi i da će doći te, ako treba, da će na njezin posao pozvati inspekciju.

Bandić je dobar kandidat jer ima ljepšeg psa

Bandićev retriver Rudy

Na početku razgovora s novinarima Hebrang je rekao da ne može reći da će pobijediti u prvom izbornom krugu za predsjednika Republike jer pada kiša: 'Kad pada kiša, govore se istine.'

A Hebrangova 'istina' glasi: 'Pobijedit ću u drugom krugu sa 72 posto glasova!' U završnici očekuje Milana Bandića kojeg se, kaže, boji jer će osvojiti 'cijelih 28 posto glasova'. Njega smatra najvećom konkurencijom iz vrlo važnog razloga, jer je Bandićev pas 'ljepši i veći te ima 40 kilograma', dok Hebrangov ima samo deset kilograma.

Za ostale kandidate kaže da su 'trkači samo za prvi krug' te da im nedostaje karizma, biografija, program i osobnost. Zaboravio je dodati 'za razliku od mene'.

HDZ Hebrangu daje četiri milijuna kuna

'U kampanji ću potrošiti četiri milijuna kuna, a 95 posto će financirati stranka jer je kriza pa je teško računati na donacije', kaže Hebrang, koji neće dijeliti lopte kao Bandić jer su one 'okrugle i skliske pa mogu škoditi onome tko ih dijeli'. HDZ je za Hebrangovu kampanju tako naručio šalove, kape i rukavice za hladne zimske dane.

Hebrang se na trgu pojavio s kvrgom na čelu koja je, kaže, rezultat udarca u glavu jer mu je 'supruga zaboravila zatvoriti gornja vrata od ormarića'. 'Ali slučajno, da se razumijemo', naglasio je Hebrang.