PROTIV JOSIPOVIĆA

Pusić: 'Šteta je ne potpisati arbitražni sporazum'

09.11.2009 u 13:31

Bionic
Reading

HNS-ova predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić ne slaže se sa SDP-ovim Ivom Josipovićem oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Procjenjuje da bi se učinila veća šteta da se sporazum ne potpiše

'Očigledno je Josipović procijenio da će mu to biti plus, ali ja se s njegovim stajalištem ne slažem', rekla je Pusić u sjedištu HNS-a, upitana je li Josipoviću plus ili minus to što je u Saboru glasovao protiv potpisivanja arbitražnog sporazuma.

Na pitanje bi li se SDP trebao odreći svoga kandidata ili pozvati glasače da ga se odreknu, jer u Saboru nije bio kao SDP-ova većina 'aktivno suzdržan po pitanju arbitražnog sporazuma, Pusić je odgovorila kako se ne može utjecati na to da se netko nekoga odrekne.

Rekla je i kako u slučaju 'topničkih dnevnika' postoji mogućnost da neke EU zemlje pošalju svoje stručnjake u Hrvatsku kako bi se 'rasvijetlilo gdje su dokumenti'.

Govoreći o decentralizaciji te o sustavu lokalne samouprave, Pusić je kazala kako se 'svi zaklinju u decentralizaciju', ali da po njezinu mišljenju to znači širem krugu građana omogućiti da o nekim temama odlučuju 'što bliže kući', a ne stvoriti 'lokalne šerife'.

Smatra da vlast treba preuzeti odgovornost i u idućih šest mjeseci smanjiti broj gradova i općina, kojih je sada oko 550.

'Zbrinjavanje nezaposlenih u upravi privremeno je rješenje i brzo postaje previše skupo i za državu i za gospodarstvo te zato u lokalnoj zajednici nezaposlenost treba riješiti razvijanjem mogućnosti za gospodarsku djelatnost', dodala je.

Uz istodobnu decentralizaciju ovlasti i novca, Pusić najvažnijom smatra decentralizaciju znanja, odnosno osnivanje razvojnih agencija koje bi pomogle gradovima i općinama da povuku iz EU fondova novac za lokalne projekte. Jer, kako ocjenjuje, Državna agencija za financiranje i ugovaranje u Zagrebu pokazala se 'uskim grlom' za mnoge projekte.