PONEKAD GOVORI NEISTINE

Hebrang: Izložen sam medijskoj blokadi

23.11.2009 u 14:19

Bionic
Reading

HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang izjavio je danas kako je izborna kampanja za njega postala vrlo neugodna, jer u visokotiražnim medijima postoji medijska blokada prema njemu kao predsjedničkom kandidatu HDZ-a

Ono što rade privatni mediji, to je stvar njihovih vlasnika, ali to što radi državna televizija, za svaku je osudu, izjavio je Andrija Hebrang na današnjoj konferenciji za novinare u Dugom Selu, na početku predizbornog obilaska Zagrebačke županije.

Hebrang je pritom naveo rezultate istraživanja po kojima je po minutaži u pretkampanji na HTV-u bio sedmi dok je u prvom tjednu studenoga u Informativnom programu HTV-a SDP bio zastupljen 39 posto, a HDZ samo pet posto.

Tekst u jednom dnevnom listu naslovljen 'Hebrang ne želi Sanadera u kampanji' nazvao je pokušajem raskola unutar HDZ-a, kako bi se diskreditirao HDZ-ov kandidat te kako bi u drugi krug izbora ušla dva kandidata ljevice.

'Sanader je počasni predsjednik moje stranke i ako se želi uključiti u kampanju, može to učiniti. Nisam ga pozivao, ali nisam rekao da ga ne želim', rekao je Hebrang.

Inače, Hebrang smatra da su predsjednički izbori posebno važni, jer Hrvatska bira predsjednika koji će joj morati osigurati dostojanstven ulazak u Europsku uniju te zajedno s hrvatskom vladom poticati da se povuče što više novca od tri i pol milijarde eura koliko će biti dostupno Hrvatskoj iz europskih fondova.

Predsjednik mora biti kreator i pokretač procesa koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ravnopravna i dosegne razinu ostalih zemalja EU-a, kazao je Hebrang. Također ističe da predsjednik države, unatoč suprotnim izjavama nekih, mora imati gospodarski program, koji će ostvarivati u suradnji s vladom. Stoga najavljuje da će se kao izabrani predsjednik zalagati za reforme poreznog sustava, parafiskalnih nameta i doprinosa, koji sada opterećuju hrvatski proizvod zbog čega ne može konkurirati proizvodima u EU.

Hrvatski predsjednik, istaknuo je Hebrang, mora biti moralna vertikala, koja će hrvatskom narodu vratiti, u zadnjih deset godina, izgubljeno jedinstvo i zaboravljena obilježja hrvatske državotvornosti. Također smatra da predsjednik ne bi smio ulaziti u sukobe s Crkvom, kao što zadnjih tjedana svjedočimo u odnosima između Crkve i predsjednika Stjepana Mesića

Predsjednik mora, zaključio je Hebrang, poštivati instituciju Crkve i korektno se odnositi prema svim vjerama.

Tijekom obilaska Zagrebačke županije, Hebrang se sastao s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, a popodne će posjetiti Sveti Ivan Zelinu i Vrbovec, gdje će u 18 sati održati predizborni skup.